mpnt logo

Сарадња

Ноте за све

17. октобра 2015 године хор ученика школе је наступао на фестивалу "Ноте за све".

Обзиром на специфичност саме установе од посебног значаја је и сарадња коју имамо са различитим институцијама и организацијама

Међународни ниво

ПАЛЕСТИНА

Протокол о сарадњи и братимљењу са градом Јерихоном, држава Палестина, потписан је 6.маја 2012.године. Сарадња се огледа у размени знања и искустава у раду Дневног боравка. Планирано је да се у нашој школи изврши обука наставника из Палестине који тамо раде у Дневним центрима.

Национални ниво

ЦЕНТАР ЗА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ ИЗ БЕОГРАДА

Изузетна сарадња школе и Центра започела је са реализацијом пројекта Клуб за децу и младе, децембра 2009. године. Реч је о пројекту који је финансијски подржан од стране Теленор фондације, а који је награђен Виртус наградом као најиновативнији пројекат.

Сарадња је настављена у оквиру пројекта Клубови за децу и младе, подржаном од стране ЕУ. По моделу Клуба из Крагујевца, почели су са радом и Клубови у Београду и Ивањици. Запослени школе, ангажовани у реализацији пројекта прошли су већи број обука које су имале за циљ јачање њихових компетенција за пружање квалитетнијих услуга у инклузивном окружењу.

САВЕЗ ДРУШТАВА ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ЛИЦИМА

Локални Ниво

ЕЛЕКТРОШУМАДИЈА

У циљу подизања безбедности ученика школе у насељу Ердоглија почели су радови на реконструкцији спољне расвете. Радове изводи Електрошумадија, а ради се о донаторском пројекту чији су носиоци привредно друштво "Центар" и "Електрошумадија".

ДРУШТВО ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ЛИЦИМА

Друштво је добровољна, хуманитарна организација, која се бави унапеђењем права и положаја особа са интелектуалном ометеносцу, на територији града Крагујевца. Окупља лица са сметњама у развоју, њихове родитеље и старатеље, струцњаке и друге заинтересоване грађане.Друство своје пројекте, радионице и сличне акције, спроводи у партнерству са школом. Школа подржава рад Друства кроз уступање просторија и људске ресурсе.

УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА СА АУТИЗМОМ

Школа има одличну сарадњу са овим Удружењем, а која се огледа у партнерском односу кроз пројекте и радионице. Деца са аутизмом- ученици школе, су уједно и чланови овог удружења, које воде родитељи. Мотивисаност је присутна на обе стране, а крајни циљ је добробит деце.

ЦРВЕНИ КРСТ

Обзиром да велики проценат ученика потиче из социјално угрожених породица, школа има добру сарадњу са Градском организацијом Црвеног крста. Та сарадња се одвија кроз пројекат ''Бесплатна ужина'', помоћ у половној обући и одећи за ученике и њихове породице. Осим у санирању неповољних социјалних прилика, сарадња се огледа и кроз реализацију предавања и радионица, за ученике наше школе, о :
- безбедности у саобраћају,
- здрављу и здравом начину живота,
- заштита од заразних болести и болести зависности,
- трговини људима.
Ученици средње школе (занимање: пекар и припремач намирница) обављају део практичне наставе у ресторану ''Италија'' у ЦК и на тај начин се припремају за укључивање у отворену привреду.
РЕДОВНЕ ШКОЛЕ
Као подршка инклузивном образовању, наша школа има одличну сарадњу са редовним школама. Осим кроз реализацију пројеката, сарадња се одвија и кроз додатну подршку коју стручњаци различитих профила запослени у нашој школи пружају редовним школама.
Пројекти
Све је почело дечијом представом ''Маратонци трце иза кулиса'', по тексту Дусана Ковацевица, коју су припремили и реализовали заједно ученици наше и ученици Основне школе "Вук Караџић". Након тога је уследио и пројекат Клуб за децу и младе, такође са истом школом, а у поједине активности у оквиру пројеката укључивале су се и друге редовне школе: Туристичко-угоститељска школа „Тоза Драговић“, Економска школа,..
Треба споменути бројна спортска такмичења и манифестације, као и поетске вечери, реализоване са редовним школама.
Додатна подрша
У оквиру додатне подршке, а као одговор на препознате потребе редовних школа настао је округли сто „Специфичности деце са посебним потребама и препоруке за рад са њима“. Више видети у „Сервис центар“
ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД „СОЛИДАРНОСТ“
Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју је услуга социјалне заштите, која се остварује на основу Упута Центра за социјални рад. Осим у том делу, школа сарађује са Центром за социјални рад и у делу рада са децом/ученицима из породица у ризику, децом/ученицима са проблемом у помашању. Обзиром на специфичност популације са којом школа ради-деца са сметњама у развоју, Центар за социјални рад представља веома битну институцију у тзв.спољашњој мрежи за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР
УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА СРПСКО-РОМСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА“СТАБЛО“
ЦЕНТАР ЗА МЛАДЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ
КЛУБ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Најновије вести

 • Засађено Дрво пријатељства
  Засађено Дрво пријатељства У оквиру обележавања Дечије недеље, ученици наше школе у сарадњи са корисницима…
  Написано петак, 09 октобар 2020 10:56
 • Засађено Дрво пријатељства
  Засађено Дрво пријатељства У оквиру обележавања Дечије недеље, ученици наше школе у сарадњи са корисницима…
  Написано петак, 09 октобар 2020 10:56
 • Добре вести
  У емисији "Добре вести у 6" гостовала је Биљана Дубак, која је том приликом говорила…
  Написано субота, 11 април 2020 21:52