mpnt logo

Super User

Super User

уторак, 17 мај 2016 15:25

Јавне набавке

Одржано 18. републичко такмичење средњих школа у знању и вештинама , за образовни профил:

 • припремач намирница и сервир
 • пекар

Учествовало је 7 средњих школа из Србије са укупно 28 ученика и 16 професора.

Такмичењу су присуствовали представници министарсатва просвете , школске управе Крагујевац и сарадници школе.

Организацију такмичења помогли :

 • Градска туристичка организација Крагујевац
 • Малуро д.о.о
 • Трнава промет д.о.о
 • Акваријум – ПМФ

уторак, 19 април 2016 15:11

Дружење са Ником Вујичићем

У просторијама Црвеног крста уприличено је дружење ученика школе “Вукашин Марковић” са Ником Вујичићем , најпознатијим мотивационим говорником.

У школи “Вукашин Марковић” приказана је представа  “Путујемо у Шпанију”.

Представу су одиграли ученици наше школе , који су одличним костимима , добрим сценским наступом , фотографијама и музиком  дочарали слику Шпаније.

Представи су присуствовали родитељи , ученици , сарадници школе и представници школске управе.

Чланови Крагујевачког кошаркашког куба Раднички , предвођени председником клуба Николом Лончаром боравили су у нашој школи.

Одиграна је ревијална утакмица , инклузивног типа. Екипе су биле састављене од играча јуниорске и кадетске селекције клуба и ученика школе.

Дружење је настављено и ван кошаркашког терена , а обострано је инсистирано да је данашњи сусрет заправо почетак вишеслојне сарадње.

Фото: Зоран Ђорђевић

уторак, 05 април 2016 08:57

Трибина „кућа за аутизам“

19.02.2014. год. у организацији Удружења родитеља деце са аутизмом, у нашој школи реализована је трибина „Кућа за аутизам“. Испред Републичког удружења Весна Петровић је показала како овакав вид становања уз подршку функционише у свету, као и нацрт пројекта који планирају да реализују у Београду.

На отварању петих по реду јануарских дана просветних радника Центар за стручно усавршавање је школи уручио захвалницу за изузетну сарадњу , што сведочи о значају који запослени у школи придају стручном усавршавању. Осим акредитованих семинара запослени посећују и семинаре којим јачају своје компентенције неопходне за квалитетно пружање услуга у оквиру сервис центра. Група запослених, ангажована у пројекту „Клубови за децу и младе“ прошла је већи број обука намењених не само реализацији већ и креирању инклузивних садржаја. Осим семинара који се реализују у организацији Центра за стручно усавршавање, а које запослени редовно посећују у школи се редовно реализује и хоризонтално стручно усавршавање.

17.03.2014 одржано је хоризонтално стручно усавршавање "ПОРТФОЛИО, ЊЕГОВА УЛОГА И НАЧИН ПОПУЊАВАЊА"

уторак, 05 април 2016 08:55

Инклузија у пракси

14.01.2015 Одржана је у ШОСО "Вукашин Марковић" у Ердоглији, радионица "ИНКЛУЗИЈА У ПРАКСИ ", где су учесници имали прилику да се упознају са радом специјалне, односно специјализоване школе која ради са децом која имају потешкоће у развооју и учењу, са дидактичким материјалом који су израдили запослени у тој установи, са методама рада запослених у ШОСО "Вукашин Марковић", као и са радом у сензорној соби. Директорка школе, др Татјана Симић нагласила је да се запослени у редовним школама увек могу обратити за помоћ или подршку запосленима у ШОСО "Вукашин Марковић", јер је веома важно црпети све постојеће ресурсе како би се свим ученицима обезбедило квалитетно образовање и васпитање.

12.02.2015 Одржан је у ШОСО "Вукашин Марковић" у Ердоглији, јавни час Сретење Дан државности Србије. Аутори часа су Горан Алексић, Душица Милошевић, Маријана Јовановић Чабрић.

понедељак, 04 април 2016 15:31

Локални Ниво

ЕЛЕКТРОШУМАДИЈА

У циљу подизања безбедности ученика школе у насељу Ердоглија почели су радови на реконструкцији спољне расвете. Радове изводи Електрошумадија, а ради се о донаторском пројекту чији су носиоци привредно друштво "Центар" и "Електрошумадија".

ДРУШТВО ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ЛИЦИМА

Друштво је добровољна, хуманитарна организација, која се бави унапеђењем права и положаја особа са интелектуалном ометеносцу, на територији града Крагујевца. Окупља лица са сметњама у развоју, њихове родитеље и старатеље, струцњаке и друге заинтересоване грађане.Друство своје пројекте, радионице и сличне акције, спроводи у партнерству са школом. Школа подржава рад Друства кроз уступање просторија и људске ресурсе.

УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА СА АУТИЗМОМ

Школа има одличну сарадњу са овим Удружењем, а која се огледа у партнерском односу кроз пројекте и радионице. Деца са аутизмом- ученици школе, су уједно и чланови овог удружења, које воде родитељи. Мотивисаност је присутна на обе стране, а крајни циљ је добробит деце.

ЦРВЕНИ КРСТ

Обзиром да велики проценат ученика потиче из социјално угрожених породица, школа има добру сарадњу са Градском организацијом Црвеног крста. Та сарадња се одвија кроз пројекат ''Бесплатна ужина'', помоћ у половној обући и одећи за ученике и њихове породице. Осим у санирању неповољних социјалних прилика, сарадња се огледа и кроз реализацију предавања и радионица, за ученике наше школе, о :
- безбедности у саобраћају,
- здрављу и здравом начину живота,
- заштита од заразних болести и болести зависности,
- трговини људима.
Ученици средње школе (занимање: пекар и припремач намирница) обављају део практичне наставе у ресторану ''Италија'' у ЦК и на тај начин се припремају за укључивање у отворену привреду.
РЕДОВНЕ ШКОЛЕ
Као подршка инклузивном образовању, наша школа има одличну сарадњу са редовним школама. Осим кроз реализацију пројеката, сарадња се одвија и кроз додатну подршку коју стручњаци различитих профила запослени у нашој школи пружају редовним школама.
Пројекти
Све је почело дечијом представом ''Маратонци трце иза кулиса'', по тексту Дусана Ковацевица, коју су припремили и реализовали заједно ученици наше и ученици Основне школе "Вук Караџић". Након тога је уследио и пројекат Клуб за децу и младе, такође са истом школом, а у поједине активности у оквиру пројеката укључивале су се и друге редовне школе: Туристичко-угоститељска школа „Тоза Драговић“, Економска школа,..
Треба споменути бројна спортска такмичења и манифестације, као и поетске вечери, реализоване са редовним школама.
Додатна подрша
У оквиру додатне подршке, а као одговор на препознате потребе редовних школа настао је округли сто „Специфичности деце са посебним потребама и препоруке за рад са њима“. Више видети у „Сервис центар“
ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД „СОЛИДАРНОСТ“
Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју је услуга социјалне заштите, која се остварује на основу Упута Центра за социјални рад. Осим у том делу, школа сарађује са Центром за социјални рад и у делу рада са децом/ученицима из породица у ризику, децом/ученицима са проблемом у помашању. Обзиром на специфичност популације са којом школа ради-деца са сметњама у развоју, Центар за социјални рад представља веома битну институцију у тзв.спољашњој мрежи за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР
УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА СРПСКО-РОМСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА“СТАБЛО“
ЦЕНТАР ЗА МЛАДЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ
КЛУБ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Страна 1 од 6

Најновије вести

 • Добре вести
  У емисији "Добре вести у 6" гостовала је Биљана Дубак, која је том приликом говорила…
  Написано субота, 11 април 2020 21:52
 • Информација за родитеље
  УПИС УЧЕНИКА Због Ванредног стања, за све информације се можете обратити: -на sosokg@sbb.rs  (биће Вам…
  Написано среда, 08 април 2020 10:39
 • Препорука Министарства просвете
  Препорука Министарства просвете у циљу спречавања ширења инфекције
  Написано петак, 13 март 2020 11:31