mpnt logo

Школска слава Свети Сава

27 јануар 2016

Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства шумадијске епархије обавио је резање славског колача у школи за основно и средње образовање “Вукашин Марковић”, коју похађају деца са сметњама у развоју.

У част првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља, прослава је организована и у овој крагујевачкој школи.

Традиционална свечана академија, којом школа за основно и средње образовање “Вукашин марковић” обележава школску славу – Светог Саву, почела је резањем славског колача, које је обавио његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством. Свечаности су присуствовали бројни гости и родитељи деце која похађају школу у којој се настава одвија на две локације, у насељу Ердоглија на матичној адресу у улици Јанка Веселиновића.

Школу “Вукашин марковић” похађају деца са сметњама у развоју, а епархија шумадијска је овој школи помогла да набаве интерактивну таблу која ће знатно унапредтити рад са децом.

Прослава Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства, као школске славе установљена је одлуком совјета књажевства србског 2. јануара 1840. године, на предлог атанасија николића, ректора лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Видео

Најновије вести

 • Деца певају хитове
  У Боравку школе, последњег дана календарске године организована је тематска журка "Деца певају хитове". Познате…
  Написано петак, 27 децембар 2019 15:43
 • "Новогодишња чаролија може да почне"
  Традиционална дечја предновогодишња манифестација "Новогодишња чаролија може да почне", одржана је 24. 12. 2019. године…
  Написано четвртак, 26 децембар 2019 09:22
 • Новогодишња радионица
  У школи у Ердоглији одржана је традиционална Новогодишња радионица. Израђивале су се честитке, ученици су…
  Написано петак, 20 децембар 2019 15:57