mpnt logo

Школска слава Свети Сава

27 јануар 2016

Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства шумадијске епархије обавио је резање славског колача у школи за основно и средње образовање “Вукашин Марковић”, коју похађају деца са сметњама у развоју.

У част првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља, прослава је организована и у овој крагујевачкој школи.

Традиционална свечана академија, којом школа за основно и средње образовање “Вукашин марковић” обележава школску славу – Светог Саву, почела је резањем славског колача, које је обавио његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством. Свечаности су присуствовали бројни гости и родитељи деце која похађају школу у којој се настава одвија на две локације, у насељу Ердоглија на матичној адресу у улици Јанка Веселиновића.

Школу “Вукашин марковић” похађају деца са сметњама у развоју, а епархија шумадијска је овој школи помогла да набаве интерактивну таблу која ће знатно унапредтити рад са децом.

Прослава Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства, као школске славе установљена је одлуком совјета књажевства србског 2. јануара 1840. године, на предлог атанасија николића, ректора лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Видео

Најновије вести

 • Добре вести
  У емисији "Добре вести у 6" гостовала је Биљана Дубак, која је том приликом говорила…
  Написано субота, 11 април 2020 21:52
 • Информација за родитеље
  УПИС УЧЕНИКА Због Ванредног стања, за све информације се можете обратити: -на sosokg@sbb.rs  (биће Вам…
  Написано среда, 08 април 2020 10:39
 • Препорука Министарства просвете
  Препорука Министарства просвете у циљу спречавања ширења инфекције
  Написано петак, 13 март 2020 11:31