mpnt logo

Школска слава Свети Сава

среда, 27 јануар 2016 11:55

Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства шумадијске епархије обавио је резање славског колача у школи за основно и средње образовање “Вукашин Марковић”, коју похађају деца са сметњама у развоју.

У част првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља, прослава је организована и у овој крагујевачкој школи.

Традиционална свечана академија, којом школа за основно и средње образовање “Вукашин марковић” обележава школску славу – Светог Саву, почела је резањем славског колача, које је обавио његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством. Свечаности су присуствовали бројни гости и родитељи деце која похађају школу у којој се настава одвија на две локације, у насељу Ердоглија на матичној адресу у улици Јанка Веселиновића.

Школу “Вукашин марковић” похађају деца са сметњама у развоју, а епархија шумадијска је овој школи помогла да набаве интерактивну таблу која ће знатно унапредтити рад са децом.

Прослава Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства, као школске славе установљена је одлуком совјета књажевства србског 2. јануара 1840. године, на предлог атанасија николића, ректора лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Видео

Најновије вести

 • Спортски турнир у организацији Кнегиње Љубице
  Спортски турнир у организацији Кнегиње Љубице, одржан је 30.08.2017. године. Овом приликом, ученици наше школе…
  Написано среда, 06 септембар 2017 09:04
 • Безбедно у саобраћају
  Заједно са волонтерима, ученицима завршне године Политехничке школе, наши ученици су учествовали у радионици "Безбедно…
  Написано уторак, 01 новембар 2016 18:25
 • Кидс фест
  Ученици наше школе су били на Kids Festu, дечјем филмском фестивалу који се по дванаести…
  Написано понедељак, 24 октобар 2016 17:54